Gyorsmenü és oldaltérkép
Oktatás

Osztályozó- és pótvizsgák

Néhány információ a javító- és osztályozó vizsgákról

A vizsgák egy (legalább 60 perces) írásbeliből és egy szóbeliből állnak. A feladatlapon jelölve van, mennyi időt kapnak rá a tanulók és az is, hogy milyen segédeszközöket használhatnak a vizsga során. Az írásbeli és szóbeli vizsgák egy napon vannak. A dolgozatokat még a szóbeli előtt kijavítják. A szóbelik bizottság előtt zajlanak, gyakorlatilag az érettségivel azonos szabályok szerint: minimum 30 perces felkészülési idő (kivéve: élő idegen nyelvek), maximum 15 perces felelet. Itt is önállóan kell kifejteni a vizsgázónak a gondolatait, kérdezni akkor lehet, ha a kifejtést befejezte vagy megakadt. Fontos: a pótvizsgán (is) bármilyen jegyet szerezhet a tanuló.

Az osztályozóvizsgák nyelvvizsgával történő kiváltása

1. 2011 őszétől a 9. és 10. évfolyamok osztályozóvizsgája helyett angolból beszámítjuk (5-ös érdemjegy) az akkreditált általános, legalább középfokú nyelvvizsgát. (Ezek listája megtekinthető a http://www.nyak.hu oldalon!)

2. A 11. évfolyamon az akkreditált általános középfokú nyelvvizsga az osztályozóvizsga írásbeli része helyett 100%-os eredményt ér (tehát szóbelizni az iskolában kell), a felsőfokú nyelvvizsga pedig a szóbelit is kiváltja, vagyis ezen az évfolyamon 5-ös osztályzatot ér.

3. A 12. évfolyamon továbbra is csak az iskolai írásbeli és szóbeli érvényes.

4. 2012 tavaszától bevezettük azt (sok nyelvvizsgán is ez van érvényben), hogy ha a vizsgázó valamelyik vizsgarészen nem ér el egy meghatározott minimumot, vagy valamelyik részpontszáma egy feladaton belül egy bizonyos szint alá kerül, az egész vizsga sikertelennek minősül.
Jelentkezési lap osztályozóvizsgára Letöltés  
Angol szóbeli témakörök Letöltés  
Angol nyelvtani követelmény (12. évfolyam) Letöltés  
Angol osztályozóvizsga 11-12. évfolyam (feladatok és megoldások) Letöltés