Gyorsmenü, oldaltérkép és beállítások
Gimnázium

dr. Nagy-Varga Zsolt

magyar vezetőtanár, történelem, tánc-dráma
Helyettes osztályfőnök: 11.A (osztályterem, órarend)

  nagy.varga.zsolt@apaczai.elte.hu
  411-6500/3354

Órarendem:

Segítünk Önnek! A cellákban megjelenik az osztály vagy csoport azonosítója, alatta pedig az óra helyszíne. A helyszín fölé mozgatva az egeret vagy rákoppintva további információkat kaphat a helyszínről. Az órarendek összehasonlítása céljából azokat meg tudja nyitni felugró kis ablakban, ha a linkre kattint az órarend alatt.

Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek
1.  
 
9.D ma
309.
 
 
 
 
9.D ma
309.
2. 7.C tö
303.
 
 
7.C tö
303.
 
 
9.D ma
309.
3. 11.A maM
428.
 
 
11.A maH
428.
 
 
11.A maH
428.
4. 11.A maH
428.
 
 
9.D ma
309.
 
 
11.A maH
428.
5. EBÉDLŐ
 
11.A maM
428.
11.A maM
246.
 
 
H3
 
6.  
 
11.A maH
428.
11.A maM
246.
 
 
 
 
7.  
 
11.A maH
428.
 
 
 
 
 
 

Bemutatkozás

Az ELTE Bölcsészettudományi Karán végeztem magyar, történelem, nyelv- és beszédfejlesztő szakos tanárként. Az eddigi iskolai tapasztalatok megerősítettek abban a korábbi elgondolásomban, hogy a pedagógusi pálya számtalan izgalmat, kihívást, sok szépséget tartogat, és rengeteg élményt  kínál – emlékezetes órai eszmecserékkel, érdekes vitákkal, kreatív tanulói alkotásokkal. Fantasztikus élmény, amikor a diákokkal közösen alakítjuk ki az irodalmi művek értelmezését, egymással és a szövegekkel is párbeszédbe lépnek, és megtalálják azt is, amit az adott irodalmi alkotás a számukra üzen. Nem kisebb öröm egy eötvösi összetett mondat sikeres elemzése sem. ☺

A történelemtanításban a legfontosabbnak azt tartom, hogy a tanulók az egyes történelmi korszakokról átfogó képet kapjanak, átlássák a magyar és az egyetemes történelem összefüggéseit, kapcsolatait. Mindehhez természetesen szükséges, hogy alapvető kronológiai, topográfiai ismeretekre is szert tegyenek. Ahogy a második Ratio Educationisban szerepel, „a történelem igényt tart – mint két szemre – a kronológiára és a földrajzra”. A diákok érdeklődésére számot tart, és az órákat is színesíti, ha a korabeli művészet, társadalom, mentalitás is szerepet kap. Célom az, hogy megtanítsam a diákoknak a megfelelő forráselemzési szempontok kiválasztását, és az ezekkel kapcsolatos gondolataik színvonalas formába öntését. Szeretném megtanítani a diákjaimnak azt is, hogy egy-egy témakört, tananyagrészletet nem csak bemagolni lehet, hanem arról érdemi módon beszélgetni, gondolkodni, vitázni is.

Amellett, hogy tanárként meg kell teremtenem a megfelelő alapokat, amelyekre a későbbi tanulmányok során építhetnek a diákok és tanáraik, olyan tudással is fel kell vérteznem őket, amellyel a különböző és gyakran váratlan élethelyzetekben is megállják a helyüket. A célom, hogy a tanórákon olyan nyitott, bizalmi légkörben működő közösség kialakulását is segítsem, amelyben egymásra figyelve érdemi beszélgetés tud kibontakozni.