Gyorsmenü, oldaltérkép és beállítások
Gimnázium

Zsigri Ferenc

fizika (nyugalmazott vezetőtanár)

  zsigri.ferenc@apaczai.elte.hu
  411-6500/3357

Órarendem:

Segítünk Önnek! A cellákban megjelenik az osztály vagy csoport azonosítója, alatta pedig az óra helyszíne. A helyszín fölé mozgatva az egeret vagy rákoppintva további információkat kaphat a helyszínről. Az órarendek összehasonlítása céljából azokat meg tudja nyitni felugró kis ablakban, ha a linkre kattint az órarend alatt.

Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek
1.  
 
 
 
 
 
 
 
10.B fi
418.
2.  
 
12.B fi
418.
 
 
10.B fi
405.
 
 
3.  
 
 
 
 
 
 
 
9.A fi
418.
4.  
 
10.B fi
418.
 
 
9.A fi
418.
12.B fi
418.
5.  
 
9.A fi
418.
 
 
12.B fi
418.
 
 
6.  
 
 
 
 
 
12.B fi
418.
 
 
7.  
 
 
 
 
 
9-12. fiSz
418.
 
 
8.  
 
9. fiSz
418.
 
 
9-12. fiSz
418.
 
 

Bemutatkozás

Matematika-fizika középiskolai tanári diplomát 1971-ben, az ELTÉ-n kaptam.

Ezt követően nyolc éven át tanítottam a XVIII. kerületi Steinmetz Miklós Gimnáziumban, ahol korább középiskolai tanulmányaimat végeztem, és érettségiztem. Itt egy olyan kísérletben vettem részt, melynek során a matematikát és a fizikát egy tárgyként tanítottam abban a mat-fiz tagozatú osztályban, ahol osztályfőnök is voltam. Akkoriban még szombatonként is volt tanítás, így heti 10-15 órám is volt velük, s az órarendben csak ZSIGRI óraként volt jelölve a matek, fizika és ofő óra. (A délutáni foci fakultatív volt.)

Többszöri invitálásra, amikor csak egy kilencedikes, fél osztálytól kellett megválnom, 1979-ben átjöttem az Apáczaiba fizika vezetőtanárnak. Azóta is itt tanítok, nyugdíjba menetelem után, a közszférában alkalmazandókra vonatkozó 1700/2012. Korm. határozat alapján óraadóként.

Így az iskola legidősebb tanára, és a legrégebben itt lévő tanára (dolgozója) vagyok.

Az oktatást és a nevelést középiskolások számára egymástól elválaszthatatlan egységnek tartom, s ebben a közegben érzem jól magam. Ezért nem mentem az egyetemre tanítani, bár sokszor csábítottak.

Ezért is akartam mindig osztályfőnök lenni, és szinte kihagyás nélkül, folyamatosan az is voltam. Pályafutásom során kilenc osztálynak voltam osztályfőnöke, közülük három hatosztályosnak, több mint 300 diáknak. „Harcoltam” a hatosztályos gimnáziumi képzés iskolánkba történő bevezetéséért, és megtartásáért.

Az évek során több mint 100 tanárjelöltnek voltam fizika vezetőtanára, és legalább 1600 diáknak fizika tanára, akik közül sokan mentek orvosnak, mérnöknek, fizikusnak.

Az Apáczaiba kerülésemkor alapítottam meg a tanári focit, mely a mai napig, folyamatosan „üzemel”.

A tanításon kívül sokféle tevékenységet végeztem.
Éveken át voltam a foci szakosztály vezetője, edzője, voltam igazgatóhelyettes, a Szalagavató Bál főrendezője, a Nulladikos tábor vezetője, a Tiszainokai tábor vezetője (közel 50 turnust táboroztattam, főztem nekik…), az osztályfőnöki munkaközösség vezetője, az Apáczai Bizottság vezetője, (25 éven át) az „…ért” alapítvány titkára...

A tanítási tapasztalatok birtokában lehettem érettségi elnök, majd az új rendszerben fizika emelt szintű érettségi elnök is.

Már tíz éve is elmúlt, hogy a fizika OKTV bizottság ügyvezető elnöke, a fizika írásbeli érettségi feladatok lektora, a Mikola verseny bizottsági tagja vagyok.

Rendszeresen jelennek meg fizika feladataim a Kömalban.

Munkám számtalan elismerésben, díjban részesült, mind az iskola, az egyetem, a kerület, az oktatás és állami vezetés részéről. Többek között: a gimnázium Örökös Tanára vagyok, megkaptam az Apáczai Emlékérmet, Trefort Ágoston Emléklapot, Szilárd Leó Tanári Delfin Díjat, az V. kerület Művelődéséért és Sportjáért Díjat, Miniszteri dicséreteket, Bonis Bona díjat, Arany Katedra Emlékplakettet, Rátz Tanár Úr Életműdíjat.

Nyolc gyermekem közül négy is az Apáczaiban érettségizett.

Vallom, hogy az Apáczaiban egy diáknak kitartó, rendszeres munkával a képességei kibontakozhatnak, s az életben meg fogja állni a helyét, bármilyen pályára is kerüljön.